zondag, juli 23, 2006

Kunst of kitsch?

Terwijl Nederland bijna omvalt door de extreme hitte en Israƫl en Hezbollah hard hun best doen om de Derde Wereldoorlog te starten, denk ik na over kunst. Of kitsch. Want ik ben er maar niet uit: is Star Wars (de 'echte' trilogie, niet die drie dingen die daarna zijn uitgebracht) nou Kunst of niet? De grote vragen des levens, voor zover ze betrekking hebben op je DVD collectie.

Sommige dingen zijn overduidelijk Kunst: Leaving Las Vegas bijvoorbeeld. Een gecompliceerde verhouding tussen een mooie jonge vrouw en een man die euthenasie wil plegen door zich dood te drinken. Tragisch en schitterend. The Godfather is ook Kunst, basta! Alleen al vanwege Luca Brasi held a gun to his head, and my father assured the bandleader, that either his signature or his brains would be on the contract. Harry Potter, Robin Hood? Kitsch. Weliwaar knap gemaakte kitsch en mijn betere helft geniet er ontzettend van, maar het blijft kitsch.

En dan Star Wars. Een deel van het verhaal is simpel en bij vlagen onlogisch. Net als sommige karakters. Kitsch dus. Maar... de vormgeving zette een nieuwe standaard. En niemand kan een piepend vuilnisvat zo grappig maken als George Lucas. Plus de Freudiaande ontknoping: Luke, I am your father. Da's toch echte Kunst. Ik ben er nog niet uit.

(oh ja, Star Trek is natuurlijk kitsch)

1 Comments:

Anonymous deeb zei...

Star Wars is kunst, merendeels vermomd in kit, zoals bijna alles tegenwoordig.

De logica hierachter is dat kunst in belangrijke mate 'metaphysisch' en 'mythologisch' moet zijn of werken. Soms uit dat zich op een kinderlijk of sprookjesachtig niveau.

En het is geen geheim dat George Lucas zijn Star Wars, zowel in vorm en verhaal geprobeerd heeft weer te geven wat zijn 'guru' Joseph Cambell beschrijft in zijn boek 'The hero with the thousand faces'. Een boek dat zeker de moeite waard is te lezen overigens.

en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Campbell
en.wikipedia.org/wiki/The_Hero_with_a_Thousand_Faces

vrijdag, 28 juli, 2006  

Een reactie posten

Links:

Een link maken

<< Home