maandag, december 12, 2005

Search & Enjoy - Mix Match More


Informatie. De grondstof van menige ICT-hype. Het bestaansrecht van eeuwenoude bibliotheken. Boeiende materie.

Ik had het geluk om in één week twee presentaties te mogen volgen waarbij heel spannende dingen met informatie werd gedaan. Laten we beginnen met Google in een doos. De zoekmachine kennen we allemaal. Ben je in staat om dit blog te openen, dan ken je Google. Het zijn heel slimme mensen, met een heel slim product. En dat product kun je nu ook kopen voor je eigen website. Hang het knalgele apparaat in je netwerk en je kunt meteen alles terugvinden. Of dat echt zo is betwijfel ik, maar het concept van kant en klare hard- en software vind ik wel heel erg leuk.

Nog meer leuke dingen: de informatievoorziening van Ernst&Young Belastingadviseurs. Belastingadviseurs zijn enorme informatieconsumenten, levend op een dieet van wetgeving, jurisprudentie, verdragen, andere regels en nog veel meer. Bij E&Y hebben ze daar een heel boeiende oplossing voor gevonden: ze stoppen alles in één grote zoekomgeving.

E&Y maakt afspraken met - voornamelijk juridische - uitgevers, waarbij ze niet hun producten afnemen maar zoveel mogelijk de 'ruwe' data. Dus geen tijdschriften, CD ROM's of boeken(!) maar alleen de digitale informatie. Via een eigen oplossing wordt die informatie op verschillende manier weer getoond.

Uiteraard is er een uitgebreid zoekscherm, maar dat is meer bedoeld voor bibliothecarissen. De 'normale' gebruikers kiezen eerder voor andere manieren van weergeven. Daarbij mixen de informatiebeheerders van E&Y de stukjes informatie van de verschillende uitgevers tot nieuwe producten die aansluiten bij hùn behoeften. Een voorbeeld om de zaak te verduidelijken: een uitspraak van een rechtbank uit bron 1 wordt voorzien van verschillende commentaren uit bron 2,3,4 en 5, waarna je desgewenst kunt doorklikken naar de onderliggende wetgeving die weer uit bron 6 komt. Voor de gebruikers is het gewoon één systeem.

Het knappe van deze oplossing is dat E&Y de ingekochte informatie opbreekt in kleinere stukken, die ze weer mixen en matchen tot iets nieuws. De uitgevers zelf zijn nog niet zo ver, zij denken nog veel meer in producten als tijdschriften etc. Bij E&Y gebruiken ze Verity om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Ik ben benieuwd of Google dit ook kan. Heb je zoiets, dan kom ik zeker kijken!

5 Comments:

Anonymous Anoniem zei...

Hmm. Is dit niet juist mogelijk *hier* omdat juridische zaken nu eenmaal vol zitten met specifiek jargon, verwijzingen naar recht enzovoort? Zonder al te veel vrijheid in hoe die verwijzingen te benoemen (ik neem aan dat daar een strakke standaard voor is).

Koppelen van data is dan relatief makkelijk, of tenminste mogelijk, na eventuele conversie van afwijkende notaties.

Bij andere datasets ligt dit vaak moeilijker. Je kunt werken met een classificatie systeem qua onderwerp, maar ... ach jij weet daar meer van dan ik, en waar de problemen liggen... zie ook je slaapliteratuur link op je blog :)

dinsdag, 13 december, 2005  
Blogger RS zei...

Eerlijk gezegd weet ik niet of het mixen en matchen in andere vakgebieden/kennisgebieden makkelijker of moeilijker is. Feit is wel dat de juristerij aan elkaar hangt van verwijzingen. Gerechtelijke uitspraken verwijzen naar andere uitspraken of naar wetgeving. Literaruur baseert zich weer op die jurisprudentie of de wet...

Wat ik wel opvallend vond is dat gebruikers als E&Y al een stuk verder zijn dan de uitgevers. Ben benieuwd of dat ook in andere vakgebieden geldt.

dinsdag, 13 december, 2005  
Anonymous Anoniem zei...

NASA bijvoorbeeld heeft al tientallen jaren terug veel research voor classificatie en verwijzingen gedaan voor het opslaan van (planetaire) data en bestanden. ESA gebruikt dezelfde standaarden alswel veel van de software en database structuren en koppeling vind dan ook vaak plaats.

Bibliotheken en uitgevers zijn daarbij vergeleken kleiner en kwamen later, maar hebben vaak andere eisen voor bijv. gebruikersvriendelijkheid of toegankelijkheid, en minder samenwerkingsverbanden gaande, ook meer concurrentie en versplintering daar.

Conclusie: op de maan zal het nog wel gaan :)

dinsdag, 13 december, 2005  
Anonymous Anoniem zei...

Andere voorbeelden die doen waar jij volgens mij aan denkt:

- Amerikaanse geheime diensten koppelen grote databases om terroristische profielen te vinden. Hoe ze dat doen precies is geheim natuurlijk

- Online TV en CD spelers & gidsen die linken naar verschillende databases met bijv acteurs en films voor alle informatie. Extractie en weergave hiervan is lastig en vaak worden alleen hyperlinks weergegeven, maar het wordt wel hier en daar ECHT gedaan bijv voor screenshots, nummers, hoesjes, ondertiteling, teksten, duur enz. Nog niet op commerciele schaal wegens copyright.

- Newsfeeds!? Via RSS kan je een eigen pagina maken met nieuws uit allerlei bronnen, tijdschriften, kranten, blogs, websites: altijd vers.

woensdag, 14 december, 2005  
Blogger RS zei...

Ik ben tot op heden nog geen andere voorbeelden tegengekomen die zelf hun informatie samenstellen uit stukken van externe informatieverzorgers. De CIA zal inderdaad wel zoiets hebben, de AIVD ook wel denk ik... Maar ja, hoe regele je een excursie daarheen?

zondag, 18 december, 2005  

Een reactie posten

<< Home