maandag, augustus 14, 2006

Goeroes

Tijdens de vakantie las ik een boek dat perfect aansluit bij het onderwerp van dit stukje. Het één na laatste; ik ben tenslotte bijna geen 35 meer. Het boek is jPod van Douglas Coupland. Een groepje programmeurs werkt aan een skateboardspel en met name de hoofdpersoon Ethan Jarlewski maakt bizarre dingen mee. Het boek is grappig, absurd en zit propvol verwijzingen en ideeën. Die combinatie van techniek en boeiende gedachtensprongen is ook het belangrijkste kenmerk van al mijn webgoeroes.

Chris Anderson
De auteur van The Long Tail. Wat gebeurt er als je een winkel opent met een oneindige capaciteit? Denk aan Amazon en eBay. Wat blijkt: als je voldoet aan bepaalde voorwaarden dan verkoop je niet alleen de bekende dingen (de 'hits') maar ook de niche producten. Niet veel tegelijk, maar als je maar genoeg niche producten in de aanbieding hebt, loopt het aardig op. Dit mechanisme geldt niet alleen voor webwinkels, maar ook voor allerlei andere bedrijven die gebruik maken van het internet. Daarnaast heeft het nog andere gevolgen: als er maar weinig aanbod is, dan consumeren we allemaal hetzelfde. Wordt de keus groter, dan vallen we vanzelf uiteen in kleinere groepen. Dat heeft niet alleen gevolgen voor adverteerders, maar ook voor onze cultuur. Het complete verhaal is verschenen in boekvorm.

Rands In Repose
Rands is een manager bij een softwarehuis, en hij kan schrijven. Veel van zijn artikelen behandelen organisaties, managers en hoe daar mee om te gaan. Wat heb je aan een manager? Vergaderingen en ander ongemak, zoals kantoorpolitiek. Ook de andere kant behandelt hij: de werknemers - jouw teamleden - en wat voor effecten die hebben op jezelf en op je werk. Zo af en toe schijft hij over schrijven, gokken in Vegas of Hollywood. Nieuwsgierig geworden? Probeer gewoon the best of Rands.

Kevin Kelly
De vorige twee goeroes beperken zich tot min of meer tastbare dingen. Allebei beschrijven ze boeiende dingen over die - ongemakkelijke - relatie tussen techniek en mensen, maar het blijft in zekere zin beperkt tot lokale verschijnselen: webwinkels, organisaties. Kevin Kelly gaat veel verder. Hij neemt een technisch fenomeen en denkt dat door tot hij alle consequenties op een rijtje heeft. Dat levert vreemde en facinerende vergezichten op, zoals in Out of Control of New Rules for the New Economy. Momenteel werkt hij aan de geschiedenis van technologie, The Technium. Iets te zwaar misschien? Probeer dit dan maar...

Paul Graham
Paul Graham is ook geboeid door techniek; hij is rijk geworden door een start up met de eerste webapplicatie. Hij schrijft dan ook essays over programmeren en programmertalen. Een goed voorbeeld is zijn essay over spamfilters gebaseerd op statistieken. Het wordt pas écht boeiend als hij over uiteenlopende onderwerpen schrijft als PR, de taboes van onze tijd of nerds en de economische waarde van tieners. Dan stelt hij spannende vragen en zoekt naar een passend antwoord. Net als Kevin Kelly stopt hij niet bij de conventionele antwoorden.

Henk Kok
Henk Kok is helemaal geen webgoeroe. Sterker nog, zijn website is verre van geweldig. Maar hij heeft mij wel geholpen met mijn werk. Door mij een spiegel voor te houden en door me praktische tips te geven over het aansturen van een groep van 15 zeer uiteenlopende personen. Daarom wil ik hem toch opnemen in mijn goeroes-lijst.

Al deze mensen hebben me vermaakt, verbaasd en iets geleerd. Wie weet geldt dat voor jou ook wel.

2 Comments:

Anonymous Anoniem zei...

Kijk da's nu een serieuze blog!

Maar al die theorieen kunnen ook toegepast worden op weblogs in het algemeen, maar ook op een enkele weblogger misschien?

Diversiteit, niches, zinloze zin, zinvolle loosheid, kruisbestuiving met knipogen, enzovoorts.

Leven lijkt ongeveer hetzelfde te werken op veel niveaus en toch ook weer erg verschillend. Ligt maar aan hoe je het bekijkt.

Thanks.

donderdag, 17 augustus, 2006  
Blogger RS zei...

You're welcome...

Eén van de belangrijke eigenschappen van een long tail fenomeen is goede verwijzingen. Beschouw dit dan maar als een heel korte introductie in (web)wijsheid.

vrijdag, 18 augustus, 2006  

Een reactie posten

<< Home